Pamiętajmy o owadach zapylających
Pożytków ze współpracy rolników z pszczelarzami nie kwestionuje żadna ze stron. Akcje edukacyjne i informacyjne uświadomiły producentom rolnym konieczność ścisłej...
Pożytków ze współpracy rolników z pszczelarzami nie kwestionuje żadna ze stron. Akcje edukacyjne i informacyjne uświadomiły producentom rolnym konieczność ścisłej...
Ubiegłoroczna jesień była nie tylko długa, ale i ciepła. Niepożądane na plantacjach zbóż ozimych rośliny miały wręcz idealne warunki rozwoju....
Łamliwość źdźbła zbóż i traw powoduje grzyb Ramulispora herpotrichoides. Rozwija się on saprofitycznie. Zimuje na resztkach pożniwnych. Cechuje go bardzo...
24 marca 2022 roku w Knybawie odbyła się konferencja w ramach projektu „Akademia Rzepaku”. Organizatorem spotkania była firma Rapool Polska...
Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu zaleca monitorowanie upraw rzepaku za pomocą żółtych naczyń. Jak informuje IOR w wyniku wysokiej temperatury...
Początek wiosny to tradycyjnie okres wytężonych prac polowych związanych z przygotowaniem gleby oraz siewem nasion upraw jarych. Niezmiennie od wielu...
Nie od dziś wiadomo, że najważniejszym składnikiem pokarmowym w żywieniu roślin jest azot. Decyduje on o wielkości i jakości plonu....
Zbliżają się siewy kukurydzy. To już ostatni moment, by podjąć decyzje dotyczące wyboru technologii uprawy i przygotowania stanowiska. Te działania...
Informacja przygotowana przez ISTA Mielke GmbH – analizy i prognozy dotyczące globalnego rynku rzepaku, oleju, tłuszczy oraz śruty, Hamburg, Niemcy....