Cel strategiczny – walka z odpornością
Stosowanie uproszczeń, skracanie płodozmianów, a przede wszystkim uprawa w monokulturze, to obecnie panujący standard. Umożliwia rolnikom redukcję nakładów. Przyczynia się...
Stosowanie uproszczeń, skracanie płodozmianów, a przede wszystkim uprawa w monokulturze, to obecnie panujący standard. Umożliwia rolnikom redukcję nakładów. Przyczynia się...
Zmiany klimatu i towarzyszące im zjawiska wymuszają modyfikację podejścia do agrotechniki rzepaku. O wiele cieplejsze i dłuższe niż kiedyś jesienie,...
W uprawach kukurydzy w Polowej Stacji Doświadczalnej IOR-PIB w Winnej Górze, coraz liczniej pojawia się stonka kukurydziana (Diabrotica virgifera). Jest...
W roku 2023 przeprowadzono monitoring upraw grochu (Pisum sativum L.) w Polsce pod kątem obecności wirusów. Młode rośliny grochu zwykle nie...
Jęczmień ozimy jest najwyżej plonującym gatunkiem zbóż w Polsce. W 2023 roku wg danych ARiMR areał uprawy jęczmienia wynosił 356...
100 gospodarstw dostarczających surowiec do zakładów produkcyjnych Südzucker Polska S.A. włączyło się w tym roku do autorskiego programu producenta Cukru...
Na polach rozpoczęły się zasiewy zbóż ozimych. To odpowiedni moment na przeanalizowanie występujących w sezonie 2022/23 zagrożeń, które powrócą już...
Informacja przygotowana przez ISTA Mielke GmbH – analizy i prognozy dotyczące globalnego rynku rzepaku, oleju, tłuszczy oraz śruty, Hamburg, Niemcy....
Rywalizacja o miano najbardziej dokuczliwego chwastu w uprawach zbóż ozimych jest spora. Trudno wskazać jeden gatunek. Wśród jednoliściennych z pewnością...