• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
21 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Chowacz podobnik atakuje rzepak

14 kwietnia 2020
Reading Time: 1 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

W Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze 10.04.2020 r. odłowiono pierwsze chrząszcze chowacza podobnika w żółtych naczyniach.

Chrząszcze tego szkodnika są wielkości 2,5–3 mm, pokryte szarymi łuskami. Głowa, odnóża i czułki są czarne, na pokrywach skrzydeł widnieją paski równej szerokości. Głowa zakończona długim i cienkim, wygiętym do dołu ryjkiem.

Zobacz także

Światowy Dzień Pszczoły – małe owady, wielka sprawa

Hodowla z wizją i odpowiedzialnością – kolekcja odmian na Akademii Rzepaku

Monitoring tego agrofaga należy rozpocząć przed początkiem kwitnienia rzepaku (BBCH 59), 2–3 razy w tygodniu, stosując żółte naczynia oraz sprawdzając 100–150 roślin (po 10 roślin w różnych punktach pola).

Próg ekonomicznej szkodliwości:
• 1 chrząszcz na jednej roślinie.
• 1 chrząszcz na dwie rośliny – w przypadku licznego wystąpienia pryszczarka kapustnika.

Chowacz podobnik rozwija jedno pokolenie w roku. Stadium zimującym są chrząszcze pozostające pod warstwą ściółki, w wierzchniej warstwie gleby na brzegach lasów i zadrzewień. Wiosną, gdy temperatura osiągnie ok. 15°C, zwykle na początku kwitnienia, chrząszcze opuszczają miejsca zimowania i przelatują na plantacje rzepaku. Masowe loty chrząszczy odbywają się przy temperaturze około 20°C. Początkowo samice żerują na liściach, a następnie wygryzają niewielkie otwory w młodych łuszczynach i składają zwykle jedno jajo. Po 8–-9 dniach wylęga się larwa, która żeruje na zawiązkach nasion przez okres 18–40 dni. Po zakończeniu żerowania larwa wygryza w łuszczynie otwór i przedostaje się do gleby, gdzie następuje przepoczwarczenie. Młode chrząszcze nowego pokolenia wylatują w lipcu i sierpniu. Przez krótki okres żerują na roślinach kapustowatych, po czym przechodzą na miejsca zimowania.

Tags: chowacz podobnikkwitnieniepolecane

Polecane

Światowy Dzień Pszczoły – małe owady, wielka sprawa
Aktualności

Światowy Dzień Pszczoły – małe owady, wielka sprawa

20 maja 2025
Hodowla z wizją i odpowiedzialnością – kolekcja odmian na Akademii Rzepaku
Aktualności

Hodowla z wizją i odpowiedzialnością – kolekcja odmian na Akademii Rzepaku

19 maja 2025
Next Post

Ostatni dzień stosowania insektycydów zawierających chloropiryfos

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.