• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
9 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Aktualności

Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2021
Reading Time: 2 mins read
Fot. ACZ

Fot. ACZ

FacebookTwitterLinkedinWyślij

Światowy Dzień Pszczół został ustanowiony  rezolucją Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych – na wniosek Słowenii. Bo właśnie 20 maja 1734 r. urodził się Anton Janša – słoweński pszczelarz i malarz, uznawany za pioniera nowoczesnego pszczelarstwa.

Znaczenie pszczoły miodnej

To ogólnoświatowe święto jest doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia pszczół i innych owadów zapylających dla środowiska, rolnictwa i człowieka. W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna. Pszczoły są ważne dla przyrody i dla każdego z nas. Odpowiadają za zapylanie wielu gatunków roślin – między innymi tych, które są pożywieniem zarówno dla nas, jak i dla wielu innych gatunków zwierząt. Zapylają też rośliny użytkowane do innych celów – ozdobnych, leczniczych, kosmetycznych i tekstylnych. Dzięki zapylaczom możliwe jest utrzymywanie bioróżnorodności w środowisku. Szacuje się, że ok. 80% roślin kwiatowych na świecie jest zapylanych przez owady. Duża część z nich to gatunki uprawne lub pozyskiwane przez człowieka z naturalnego środowiska. Rośliny zapylane przez pszczoły, trzmiele czy inne owady wydają znacznie większe plony, które także jakościowo przewyższają to co wyrasta bez pośrednictwa zapylaczy. Duże zbiory dobrych jakościowo owoców, warzyw czy nasion rzepaku to odpowiedź na oczekiwania producentów rolnych, a pośrednio – konsumenta.

Podczas Światowego Dnia Pszczół należy również wspomnieć o miodzie  – wspaniałym produkcie wytwarzanym przez pszczoły, który posiada nie tylko walory smakowe, ale też i zdrowotne. Miód rzepakowy należy do miodów wiosennych, pozyskiwany w okresie kwitnienia rzepaku. Jest on bardzo popularny w naszym kraju.

Zobacz także

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

Wiosna to dla sadowników kluczowy okres

Miód rzepakowy wykazuje  wiele cennych właściwości leczniczych:

– wzmacnia układ odpornościowy, polecany w stanach wyczerpania organizmu;
– w chorobach serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych – wzmacnia serce i siłę jego skurczu, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie tętnicze krwi;
– właściwości detoksykacyjne – wspomaga wątrobę w odtruwaniu organizmu;
– usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego;
– wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych – łagodzi objawy kaszlu, infekcje nosa, gardła i oskrzeli;
– pomocnicze w stanach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej;
– pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka;
– w kosmetyce – składnik maseczek, kremów (działanie wygładzające);
– przyspiesza gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy, a także chroni przed zakażeniem;
– niewielkie antybiotyczne.

 

 

Przypominamy że podczas stosowania środków ochrony roślin, szczególnie w okresie kwitnienia rzepaku należy pamiętać o owadach zapylających. Zastosowanie chemicznej ochrony roślin powinno być poprzedzone działaniami monitoringowymi w uprawie.

Fot. AdobeStock

Przypominamy również zasady stosowania środków ochrony roślin:

– zabiegi środkami ochrony roślin muszą być wykonywane tylko późnym wieczorem, po zakończeniu oblotu przez owady zapylające,
– w okresie kwitnienia chwastów nie wolno stosować herbicydów,
– stosując środki ochrony roślin należy postępować zgodnie z instrukcją stosowania zawartą w etykiecie produktu (etykieta jest dołączona do każdego opakowania),
– stosować tylko oryginalne produkty,
– zachować strefy ochronne (20 m od pasieki),
– unikać nakładania cieczy na tej samej powierzchni,
– stosować środki ochrony po przekroczeniu progów ekonomicznej szkodliwości agrofagów,
– dostosować ciśnienie i prędkość jazdy do warunków pogodowych,
– stosować środki selektywne,
– przestrzegać okresów prewencji.

Tags: pszczoła miodnaświatowy dzień pszczół

Polecane

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy
Aktualności

Wstępne podsumowanie siewów kukurydzy

8 maja 2025
Wiosna to dla sadowników kluczowy okres
Aktualności

Wiosna to dla sadowników kluczowy okres

8 maja 2025
Next Post
Wsparcie dla pszczelarzy i rolników po klęskach żywiołowych

Wsparcie dla pszczelarzy i rolników po klęskach żywiołowych

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.