• Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
  • ATLAS CHWASTÓW
10 maja 2025
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
6 °c
Warszawa
11 ° sob.
12 ° niedz.
13 ° pon.
6 ° wt.
3 ° śr.
3 ° czw.
  • Aktualności
  • Zboża
  • Kukurydza
  • Rzepak
  • Okopowe
  • Międzyplony
  • Uprawy ekologiczne
  • Inne uprawy
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Technika
e-agrotechnika.pl
No Result
View All Result
Home Ochrona

Pierwsze słodyszki na rzepaku

23 marca 2020
Reading Time: 2 mins read
FacebookTwitterLinkedinWyślij

W Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze monitoring pod względem odłowu pierwszych szkodników trwa już 3 tydzień. 23.03.2020 r. odłowiono pierwsze chrząszcze słodyszka rzepakowego – 2 osobniki na trzy żółte naczynia.

Opis szkodnika

Osobnik dorosły słodyszka to chrząszcz długości 2–2,5 mm, czarny z metalicznym zielonkawym, niebieskawym, granatowym lub brązowym połyskiem. Ma trójczłonowe czułki, zakończone buławką.

Zobacz także

Oprzędziki na plantacjach roślin rolniczych

Informacje ze światowego rynku rzepaku – kwiecień 2025 r.

Rozwój

Słodyszek rzepakowy rozwija jedno pokolenie w roku. Stadium zimującym są chrząszcze pozostające na miedzach, skrajach lasu pod pokrywą liści, w ściółce, a także w wierzchniej warstwie gleby. Wiosną, niekiedy już pod koniec marca, gdy kwitną pierwsze rośliny o żółtych kwiatach, takie jak mniszek lekarski czy knieć błotna, a temperatura osiągnie około 15°C, chrząszcze słodyszka opuszczają miejsca zimowania. Początkowo żerują na żółtych kwiatach, również na wierzbach, po czym przelatują na plantacje roślin kapustowatych jeszcze przed ich kwitnieniem. Żywiące się pyłkiem chrząszcze przegryzają pąki, aby dostać się do pokarmu. W pakach samice składają 1-2 jaja. Wylęgłe z nich larwy żywią się pyłkiem, a ich rozwój trwa około 5 tygodni. Po okresie żerowania larwy przechodzą do gleby, gdzie następuje przepoczwarczenie. Młode chrząszcze pojawiają się w czerwcu i przystępują do żerowania, a pod koniec sierpnia poszukują odpowiednich miejsc do zimowania.

Szkodliwość

Szkodliwe są chrząszcze, które przegryzają pąki w celu pozyskania pyłku, będącego ich pokarmem, często przy tym niszcząc słupek. Uszkodzone pąki żółkną, zasychają i opadają, pozostawiając jedynie szypułkę. Szczególnie groźny jest nalot chrząszczy na plantację w okresie pąkowania, gdy okresowo następuje spadek temperatury oraz zahamowanie rozwoju pąków – wówczas słodyszek rzepakowy powoduje największe straty. Chrząszcze nalatujące na plantację w okresie kwitnienia nie wyrządzają większych szkód, jednak mogą uszkadzać pąki na rozgałęzieniach bocznych, jeżeli te jeszcze nie zakwitły, są również pokoleniem rodzicielskim dla chrząszczy, które wystąpią w następnym roku. Larwy również żywią się pyłkiem, jednak nie wyrządzają większych szkód.

Monitoring

Monitoring należy prowadzić zarówno przed wykonaniem zabiegu zwalczania, jak i po nim, a dane z obserwacji powinny być zapisywane. Do monitorowania obecności słodyszka rzepakowego na plantacji stosuje się obserwacje bezpośrednie roślin, żółte naczynia lub czerpakowanie.

Metoda żółtych naczyń jest przydatna do wykrywania nalotów słodyszka na plantację, szczególnie do rozpoznania momentu ich rozpoczęcia oraz pozwala określić intensywność tego zjawiska.

Próg ekonomicznej szkodliwości

Zwarty kwiatostan (BBCH 50–52) – 1–2 chrząszcze na jednej roślinie.
Luźny kwiatostan (BBCH 55–59) – 3–5 chrząszczy na jednej roślinie.

Polecane

Oprzędziki na plantacjach roślin rolniczych
Aktualności

Oprzędziki na plantacjach roślin rolniczych

7 maja 2025
Informacje ze światowego rynku rzepaku – wrzesień 2024
Aktualności

Informacje ze światowego rynku rzepaku – kwiecień 2025 r.

7 maja 2025
Next Post
Sytuacja na rynku rzepaku – marzec 2020

Sytuacja na rynku rzepaku & canola - aktualizacja 23.03.2020

Newsletter

Zbliżające się wydarzenia

  • There are no upcoming events.

Kategorie

  • Aktualności
  • Archiwum
  • Atlas chwastów
  • Galeria
  • Inne
  • Kukurydza
  • Międzyplony
  • Nawożenie
  • Ochrona
  • Odmiany
  • Okopowe
  • Polecane
  • Rynek i Prawo
  • Rzepak
  • Technika
  • Uprawy ekologiczne
  • Wydarzenia
  • Zboża

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Rodo
  • Kontakt
No Result
View All Result
  • Atlas Chwastów
  • Kontakt
  • O nas
  • Polityka prywatności i Cookies
  • Regulamin
  • Reklama
  • Rodo
  • Strona główna

Copyright © 2021 -2024 e-agrotechnika.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

Zamknij Odśwież
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach własnej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że zgadzasz się by cookies były zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.