Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) z dnia 29.01.2025 r. (2025/158) od 19 sierpnia 2025 r. zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach mających istotne znaczenie dla polskiego rolnictwa.
Na ryzyko powstania przekroczeń szczególną uwagę należy zwrócić przy uprawach porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd od 19 sierpnia 2025 r. zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg).
Poniżej szczegółowy wykaz poziomów NDP/MRL przed i po wprowadzonej zmianie:
Uprawa | Obecnie obowiązujący NDP/MRL (mg/kg) | NDP/MRL (mg/kg) po zmianie |
Jabłoń i grusza | 0,4 | 0,07 |
Czereśnia | 1,5 | 0,8 |
Morela | 0,8 | 0,08 |
Brzoskwinia | 0,2 | 0,08 |
Porzeczki | 2,0 | 0,01* |
Agrest | 2,0 | 0,7 |
Borówka wysoka | 2,0 | 0,7 |
Malina | 2,0 | 0,6 |
Winogrona | 0,5 | 0,08 |
Sałata | 1,5 | 0,01* |
Pomidor | 0,5 | 0,06 |
Ogórek | 0,3 | 0,05 |
Kapusta głowiasta | 0,4 | 0,03 |
Endywia | 0,4 | 0,01* |
Szpinak | 0,6 | 0,01* |
Boćwina | 0,6 | 0,01* |
*- wskazuje granice oznaczalności.
Obniżenie NDP powoduje, że plony z tych upraw, zawierające przekroczenia przedstawionych powyżej wartości, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE, tak w formie świeżej jak i w postaci mrożonek.
Źródło: MRiRW